GreenBooks

Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej



PDF, ebook, epub (ePub, fb2, mobi)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena, Dumanowski Jarosław

"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – "ku pokrzepieniu serc" – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie "szczupaka po polsku". Możemy cofnąć się do czasów, gdy "barszcz" oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosa czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.






"Kapłony i szczeżuje" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – "ku pokrzepieniu serc" – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie "szczupaka po polsku". Możemy cofnąć się do czasów, gdy "barszcz" oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosa czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.


KAPONY I SZCZEUJE OPOWIE O ZAPOMNIANEJ KUCHNI POLSKIEJ Akcesoria do kuchni ju od 2572 z od 2572 z porównanie cen w 13 sklepach. Opowie o zapomnianej kuchni polskiej rozprawia si z mitami dotyczcymi kuchni polskiej. Opowie o zapomnianej kuchni polskiej Wydawnictwo Czarne. Ksika ukazaa si nakadem wydawnictwa Czarne. Opowie o zapomnianej kuchni polskiej oprawa Mikka ze skrzydeka Wydawnictwo Czarne.


Kapłony I Szczeżuje Opowieść O Zapomnianej Kuchni Polskiej

Przemysaw Iwaczyk. Kapon czyli wykastrowany i tuczony kogut by najpopularniejszym skadnikiem potraw w pierwszej polskiej ksice kucharskiej szczeuje byy desperack prób urozmaicenia diety biedaków. Kapon czyli wykastrowanyi tuczony kogut by popularnym skadnikiem potraw w pierwszej znanej nampolskiej ksice kucharskiej z kolei szczeuje urozmaicay jadospis najbiedniejszych. Kapony i szczeuje to opowie o kuchni tak dawnej e ju zapomnianej. Kapon czyli wykastrowany i tuczony kogut by popularnym skadnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej ksice kucharskiej z kolei szczeuje urozmaicay jadospis najbiedniejszych. Ksika Kapony i szczeuje. Opowie o zapomnianej kuchni polskiej autorstwa Magdalena KasprzykChevriauxJarosaw Dumanowski Darmowa wysyka . Dostpna transkrypcja.


Książki, metodyki, artykuły w formacie PDF Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej PDF. Książki w formacie PDF do pobrania Kasprzyk-Chevriaux Magdalena, Dumanowski Jarosław.

Kapłony I Szczeżuje Szczeżuja



GreenBooks Links


Contact Email